00:00 - 11. oktober 2019

Spøkelseskladden

Det er fristende, men ikke nødvendig, å lese en frustrert og sørgende far inn i albumet.

Mørk inspirasjonskilde: Nick Cave har hatt stor innflytelse på flere generasjoner høyreiste rockere.  Simone Cecchetti - Corbis

Nylig leste jeg en artikkel i Vice om hvordan tv-serien Peaky Blinders er i ferd med å gjøre det umulige: å forandre engelskmannens couture. Bort med hettegenserne, joggesko og kosebuksene, inn med vadmelsdresser, sixpence og skarpe sveiser som Hitlers frisør hadde nikket godkjennende til. De voksne, nostalgiske og maskuline kostymene fra den umåtelig populære serien er med på å sende landets menn tilbake i en tidsmaskin satt på 100 år, og kan sikkert fortelle oss en hel del om imperiets emosjonelle tilstand per nå.

Samme kan vel sies om Nick Cave & The Bad Seeds’ nå 25 år gamle snikende vignettspor til serien, der den åler seg gjennom fabrikkrøyk og møkkete gater i Birminghams Small Heath anført av dramatiske klokker og dundrende trommer. «Red Right Hand» strutter av fare, vold og undergang, og oppleves like aktuell den dag i dag. Også gjennom dens mange varianter i serien, der alt fra Snoop Dogg og Arctic Monkeys til Laura Marling og PJ Harvey har gjort sangen, inspirert av 1700-talls dikteren John Miltons «Paradise Lost», om til en fortelling om vår egen tid.

Jeg vet det ikke er sant, men i min bok er Nick Cave en slags konstant kunstnerisk størrelse. Høy og mørk og demonisk. Med samme svette dressjakke, oppkneppede skjorte og fettete sleik som i ‘79; de bibelske allusjonene, nattens monstre og mordfantasiene lurende bak en raggete fløyelsgardin. Aldri kjedelig, men i høyeste grad gjenkjennbar gjennom 40 år med albumutgivelser. Med stor innflytelse på flere generasjoner høyreiste rockere, her hjemme først og fremst representert ved Madrugada. Jeg kan ikke huske å ha lest en negativ kritikk av ham. Og det er sikkert fortjent.

Annonse