00:00 - 11. oktober 2019

Samisk som det fremmede

Med Human zoo iscenesettes et lite stykke stygg, og for de fleste ukjent, norgeshistorie som avslører hvor lite integrert det samiske er i det norske.

Samer på utstilling: Spilt av Nils Henrik Buljo, Mary Sarre, Marte Fjellheim Sarre, Eila Ballovara Varsi og Anitta Suikkari.

«Vi er ikke hjemme i hjemmet, men i reisen», sier Bestemora i dramatiker Katrine Nedrejords Human zoo. Bestemor befinner seg et eller annet sted i Frankrike, sammen med dattera og hennes mann og to barn, og de utgjør (bokstavelig talt) et lite hjørne av en utstilling av mennesker. Human zoo tar utgangspunkt i et dokumentarisk materiale, et mindre kjent kapittel i norsk historie: Om samer som ble stilt ut og sendt ut på utstilling i dyrehager.

På scenen er det montert en hjørnekulisse, påmalt snødekte vidder og blå himmel. Foran denne står reisverket til en gamme, en pulk, noen reinsdyrskinn, et par ski og et lite bål. I kulissene står de fem familiemedlemmene, iført luer og tunge pelskofter. De minner om utstillinger man finner på naturhistoriske museer, hvor utstillingsdukker er plassert i ulike habitat. Men her er de altså levende mennesker, utstilt som dyr, til andre menneskers forlystelse.

Historieformidling. Human zoo hviler på at den forteller om en bit av norgeshistorien som er ukjent for de aller fleste, og det er sannhetsgehalten i dette som blir bærende for forestillingen. På sett og vis er teksten ellers et kammerdrama hvor vi møter en kjernefamilie, der forholdet mellom mor og far er noe anspent. For selv om Bestemor trøster seg med at hun hører hjemme i selve reisen, så er det ikke alle i familien som er overbevist. Det er moren som har takket ja til at familien skal medvirke i utstillingen, ettersom det er hun som snakker flere språk, mens faren mener de burde blitt igjen hjemme på vidda. At det er moren som tar avgjørelsene gir også forestillingen en feministisk dimensjon.

Annonse