00:00 - 11. oktober 2019

Radiatordagbøkene

Sneverhet og presisjon gjør Guy Delisles Gissel til en oppsiktsvekkende vellykket dokumentarisk tegneserie.

Fangenskap: Den dokumentariske tegneserien Gissel forteller historien til den franske bistandsarbeideren Christophe André, som ble kidnappet da han var på oppdrag for Leger uten grenser i den russiske republikken Ingusjetia i 1997.

Bøker som Pyongyang, Shenzhen og Opptegnelser fra Jerusalem har gjort kanadiske Guy Delisle til en av verdens mest berømte og anerkjente produsenter av reiseskildringer i tegneserieformat. Med en strek som påkaller franske humorserier, iscenesetter Delisle seg selv som kunnskapsløs vestlig mann av klassisk sitcom-pappa-støpning. Arbeidsmetoden har mye til felles hvordan den britiske programlederen Louis Theroux jobber, og ved å gi seg selv lisens til å misforstå og stille dumme spørsmål, åpner han opp betente problemstillinger på en lettbent og underholdende måte.

De karikerte tegningene og figurenes standardiserte uttrykksregister fremhever det generelle og universelle på bekostning av dokumentarisk presisjon, men i motsetning til Joe Sacco, ser ikke Delisle på seg selv som journalist. Snarere sammenligner han disse seriene med å skrive postkort til familien, og denne innfallsvinkelen gjør ham til en effektiv og lettilgjengelig formidler av inntrykk og innsikter fra reisemål som er preget av indre og ytre spenninger.

Kaukasisk husdyr. Gissel representerer et nytt kapittel i Delisles kunstnerskap. Denne gangen har han valgt å fortelle historien til bistandsarbeideren Christophe André, som ble kidnappet da han var på oppdrag for Leger uten grenser i den russiske republikken Ingusjetia i 1997. En natt i juli blir franskmannen vekket av at fire bevæpnede menn sparker inn døren til huset han sover i, og drar ham med seg inn i en ventende bil som kjører ham over grensen til Tsjetsjenia, hvor han blir innkvartert i en bygård på ukjent adresse. Det spartansk møblerte rommet blir det første i rekken av tsjetsjenske interiører han skal bli frustrerende godt kjent med i de kommende månedene.

Annonse