00:00 - 04. oktober 2019

Om hundre år er ingenting glemt

Oslo-Filharmoniens bursdagsfeiring var en overmåte oppløftende kveld.

Byens store bonus: Under Oslo filharmoniske orkester sin jubileumskonsert på Oslo Konserthus forrige helg, ble det tydelig hvilken gave de er til byen og oss alle, skriver anmelderen. Her ledet av dirigent Vasily Petrenko. Pressefoto: Oslo-Filharmonien

Med ti verker og to ekstranumre feiret Oslo filharmoniske orkester sitt hundreårsjubileum i Oslo Konserthus forrige lørdag. Et kløktig sammensatt festprogram ble fremført med champagne og bravur, men også med pirrende undertoner av spørsmål og refleksjon. Fire av verkene var nyskrevne norske stykker fra 2019, og resten var knyttet til året 1919, da OFO startet opp. Klangene risler ennå gjennom meg her jeg sitter. For et orkester. Og for noen solister!

Festaften. Rolf Wallins åpningsfanfare «Soundspeed» (2019) viste hvor mye energi og fantasi som kan bakes inn i et musikkforløp på ett eneste minutt. Salen lente seg frem. Og Johan Halvorsens «Norsk Rapsodi nr 1» (1919) dementerte myten om at Halvorsen mest skrev kortlivet bruksmusikk. Turneringen av en norsk folkevise i midtpartiet rammet emosjonelle smertepunkter av nytelse og sorg.

Therese Birkelund Ulvos «In the Cage» (fra Ultima-bestillingsverket 13 Ways to Tame a Beast, 2019) demonstrerte raffinert og dempet orkesterbruk, lekkert nyskapende og differensiert. Jeg så tallrike hvithårede publikummere strekke seg frem med åpne ører. (Ingenting galt med de hvithårede, vi skal alle dit, og som Jukka-Pekka Saraste en gang sa: Det er ikke de samme hvithåringene nå som tidligere.) De fikk nok også det de håpet på med finalesatsen av Elgars cellokonsert (1919), et av orkesterets signaturverker, der solist Truls Mørk maktet å kryste ut enda noen åndeløse øyeblikk av den cellotonen og lydhørheten som har løftet ham ut på internasjonale arenaer gjennom de siste førti år.

Annonse