13:18 - 16. oktober 2019

Nyheten om en arealnøytral kommune i Lofoten var mer inspirerende enn hele programmet til Oslo arkitekturtriennale 2019, skriver Gaute Brochmann.

Nyheten om en arealnøytral kommune i Lofoten var mer inspirerende enn hele programmet til Oslo arkitekturtriennale, skriver Gaute Brochmann.

Bærekraft i Lofoten: Som første norske kommune er Flakstad i Lofoten erklært «arealnøytral». Bildet er tatt på bussen fra Sakrisøy til Ramberg, Lofoten 20. juli i år.  Arkivfoto: Katinka Hustad

«Det kan hende det blir utfordringer. Men vi ønsker ikke hytter på hvert et nes og ved hver vik. Da ødelegger vi jo naturen. Og det er nettopp naturmangfoldet vi lever av her i Flakstad.»

Det sa nyvalgt senterpartiordfører Trond Kroken til NRK før helgen. Som første norske kommune er Flakstad i Lofoten erklært «arealnøytral». Noe som kort sagt betyr at man tar bærekraftsbegrepet og flytter det fra utslipp og energiforbruk til arealbruk. Målet er ikke lenger vekst, men balanse.

Dette er ekstremt gode nyheter. I 2015 bodde jeg i Lofoten, og et av de store diskusjonstemaene var ny flyplass. Et av alternativene var å bygge en helt ny internasjonal lufthavn på Gimsøya midt mellom Vesterålen og Vågan. Det hadde vært en katastrofe.

Annonse