13:57 - 31. oktober 2019

Moderne hekser feirer Halloween

Historikeren, heksen og artisten om hvorfor heksekunsten brer om seg, og hvordan de markerer Halloween.

Mørkt kapittel: Steilneset minnested, også kjent som Heksemonumentet, er å finne i Vardø, og er til minne om menneskene drept i Finnmark under 1600-tallets hekseforfølgelse. I dagens Skandinavia er det flere som definerer seg som heks og magiker. 

– Uten at jeg skal være noen spåmann, kan man godt tenke seg at klimakrisen vil øke interessen for den nye heksebevegelsen, sier Rune Blix Hagen, førsteamanuensis ved Institutt for historie og religionsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Hagen har drevet med hekseforskning siden 1990-tallet, og er spesielt godt kjent med hekseprosessene som foregikk i Finnmark på 1600-tallet. Her ble 92 mennesker dømt til døden, de fleste brent på bålet, for forbrytelsen «trolldom».

Det var altså den gang. Men etter den siste tidens mediesaker å dømme, er heksene igjen blant oss, og Roald Dahls instruksjoner for hvordan du får øye på en (de har alltid på seg hansker, har blått spytt og ingen tær) ser ut til å ha gått ut på dato.

Annonse