00:00 - 11. oktober 2019

Én Weiner, takk!

Lawrence Weiners verk vokser jo mer en graver.

Bokstavkunst: Snart åtti år gamle Lawrence Weiner jobber enkelt forklart med å sammenstille ord til enkle setninger.

Jeg må innrømme det var lite som igangsatte iveren min i starten, for etter et par raske googlesøk og noen youtube-klipp, fester det seg et inntrykk av nok en pratsom amerikaner, nisselignende, komisk og frittalende på inn- og utpust. Nå er det likevel slik at Lawrence Weiner var en av de sentrale skikkelsene i konseptkunsten i USA på sekstitallet, og er det fortsatt. Eller med kunsthistorisk teskje; en representant for postminimalismens konseptuelle kunst som vokste frem i kjølvannet av minimalismen i USA, som i sin tur var en reaksjon på den abstrakte ekspresjonismen, også med rot i USA.

Tre punkter. Til å begynne med er det vanskelig å se verkenes tankeutvidende potensial. De vokser seg interessante først når en dykker inn i alt han gjør og har gjort. Da er det best å begynne med intensjonserklæringen hans fra 1969, listet opp i tre punkter som fortsatt er premisset for kunsten hans:

1. Kunstneren kan konstruere verket.

Annonse