00:00 - 18. oktober 2019

En vakker drøm om frihet med en bekmørk bakside

Romantiske Marianne & Leonard: Words of Love er også fortellingen om 1960-tallets mindre bejublede sider.

Drømmens bakside: Forholdet mellom Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen, og det unge, frie, lovløse livet de var en del av på den greske øya Hydra på 60- og 70-tallet, er blitt til dokumentarfilm. Pressefoto: D.A Pennebaker / Filmweb

Å skulle se romantisk dokumentar fra et solfylt 1960-tall i industrikino på Storo, en overskyet formiddag i 2019, føltes plutselig vilt ensomt. De skrytete, se-på-oss-kjærestepar-setene sto tomme. Det samme gjorde de andre setene. Etter én time, mutters alene i mørket, kom en slukkøret kis og meddelte at projektoren, som hjerter flest, hadde gått i stykker. Ny kino. Nytt tidspunkt. «Det er vel ingen under 50 som veit hvem Cohen er», sukket en hallingdøl bak meg etter å ha sett seg rundt i den gråhårede salen.

Nordmenn er ikke bortskjemte med historier som plasserer oss i populærmusikkens historiebøker. De fleste av dem befinner seg dessuten bak et mystikkens slør. Bodde virkelig Syd Barrett i Mjøndalen? Flyttet Jefferson Airplane til Hamar for å gå på lengdeløpsskøyter? Spilte Grandmaster Flash på Ørsta i 1981? Led Zeppelin på Abildsø? Og hvordan var det nå egentlig den med norske kvinnen, hun som Leonard Cohen begjærer i klassikeren «So Long, Marianne»? I min uopplyste oppvekst var hun kun en mytologisk skikkelse i Cohens mildt sagt poetiske univers.

Internettet kom selvsagt til unnsetning. Med massevis av forvirrende informasjon og løse tråder, ut og inn av trange kaninhull. Det kom bøker, magasinreportasjer, og, et par uker før Cohens død i 2016, et omfattende sisteintervju med New Yorkers sjefredaktør, David Remnick. Marianne Ihlen og øya Hydra vendte tilbake i offentlighetens bevissthet, kronet av en mildt sagt rørende siste e-postutveksling mellom de to tidligere elskerne. «And you know that I’ve always loved you for your beauty and your wisdom, but I don’t need to say anything more about that because you know all about that», skrev Cohen.

Annonse