10:38 - 27. september 2019

Verdiløse menn

Finansmennene i NRKs dramaserie Exit forestiller seg å være hinsides godt og ondt, men makter aldri å unnslippe Tjuvholmens gravitasjonsfelt.

Hedonist: Seriens mest interessante skikkelse er Henrik, spilt av Tobias Santelmann. Foto: Ingeborg Klyve

Forretningsmennene vi møter i NRKs dramaserie Exit, har alt. De har kjøpt alt, sett alt, spist alt, drukket alt, sniffet alt og ligget med alt, og livsleden de har fått med på kjøpet, har resultert i et amoralsk jag etter overskridende opplevelser («alt» er naturligvis relativt).

Hver episode starter med en tekstplakat som opplyser at handlingen baserer seg på virkelige historier fra Oslos finansmiljø. Dette er viktig, for etter hvert blir forvissningen om at denne dilettantiske dekadansen er en del av vår egen verden det mest tungtveiende argumentet for å følge serien til slutten.

Etter Bateman. Adam (Simon J. Berger), Jeppe (Jon Øigarden), Henrik (Tobias Santelmann) og William (Pål Sverre Hagen) er fullt klar over at de er post-American Psycho-sosiopater – hovedpersonen i Bret Easton Ellis’ roman nevnes sågar ved navn – og dermed del av en skjørlevnedets stamtavle som danner et tradisjonsrikt bakteppe for utskeielsene deres. Det obskøne forbruket av rusmidler og prostituerte, og de konstante løgnene til partnere og familie, er ikke et hjørne de har malt seg inn i, men et sentralt aspekt ved en livsstil de har etterstrebet hele sitt liv.

Annonse