08:34 - 04. september 2019

Tilbygg til Oslo Konserthus? Ja takk, skriver Gaute Brochmann.

Tilbygg til Oslo Konserthus? Ja takk, skriver Gaute Brochmann.

Hvorfor ikke bygge på Oslo Konserthus i stedet for å bygge nytt? En utvidelse av Konserthuset vil være drevet av etikk. Foto: Henrik Ørsted / Oslo Museum

Nylig startet Aftenposten opp en artikkelserie som diskuterte den videre skjebnen til Oslo Konserthus. Den direkte foranledningen var at arkitekt Geir Dyrvik hadde lansert ideen om at Oslo Konserthus i Vika kunne utvides med en ny sal på taket. En slik utvidelse vil bety at det mangeårige arbeidet med en ny konsertsal for Oslo-Filharmonien på Filipstadkaia skrinlegges. Etter at den første saken sto på trykk har en rekke aktører sagt sin mening om dette radikale forslaget.

Skjønt radikalt? Det å flytte rundt på kulturinstitusjoner har jo vært normen i mange år. Men i takt med bevisstheten rundt klimakrisen, har også det politiske klimaet endret seg. «Dette var blitt et utrolig flott konserthus og ville vært helt i tråd med strategien om å gjenbruke gamle bygg i stedet for bare å bygge nytt», uttalte tidligere kulturbyråd Arnestein Bjerke (Venstre) til Aftenposten, og fikk tilslutning fra Høyres byrådskandidat Erling Lae Solberg. Også leder i Storebrand Eiendom Truls Nergaard kastet seg på og sa at «det er altfor mye som flyttes og bygges nytt i dag, vi må begynne å tenke mer miljø og bærekraft».

På den andre siden finner vi Oslo-Filharmoniens administrerende direktør Ingrid Røynesdal og styreleder Kristin Skogen Lund som mener at det nye forslaget er en «avsporing». Som jeg har skrevet i denne spalten tidligere, har kampen for nytt konserthus på Filipstad pågått en god stund. Og det er ikke så rart at Oslo-Filharmonien frykter at mye hardt arbeid nå er forgjeves.

Annonse