Annonse
00:00 - 20. september 2019

Tigerbalsam

Den som bare hadde hatt en tippoldefar som sloss med tigre.

Fortelling fra det hinsidige: Jens Carelius' album har milevis av røtter. Foto: Thomas Ekstrøm / Jansen Records
Annonse

«Hva skal platen handle om?» er et betimelig spørsmål kanskje flere burde stilt seg før man gir seg i kast med en albumutgivelse. En god plate har i hvert fall ikke vondt av noen oppklarende ord, en meningsfull tittel, litt fantasifulle tekster eller bakenforliggende historie i møtet med lytteren.

Historiefortellingen er selve kjernen av den menneskelige erfaringen, det som binder oss sammen rundt leirbålet. Gjerne med en akustisk gitar i nevene.

Jens Carelius har et solid rulleblad fra den uavhengige leiren av norsk musikk, og selv om hans fjerde soloalbum har tatt åtte år å klekke ut, skyldes ikke det mangel på en god historie. Ja, historien om hans tippoldefar Fritz «Opsi» Dörries er så god at jeg neppe kan yte den rettferdighet her, men kort oppsummert: Den tyske eventyreren og entomologen tilbragte store deler av sitt liv som oppdager i Sibir, der han jaktet på sommerfugler, tigre og lovløse drapsmenn. Utropstegn. Dörries etterlot seg en håndskrevet memoar på gammeltysk, som etter å ha stått i bokhylllen til mamma Carelius, nylig ble til romanen Mannen som elsket Sibir, ført i pennen av Roy Jacobsen og Anneliese Pitz. Her er platen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse