Annonse
00:00 - 13. september 2019

To snille menn som sier fuck

Gilbert & George er selfie-generasjonens estetiske bestefedre.

Ikke innadvendt: Heter et verk «Bum Holes», så er det – ja, du gjetter det. Foto: Gilbert & George / Astrup Fearnley Museet
Annonse

Gilbert & George er et kunstverk. Et godt voksent kjærestepar i tweeddresser som observerer verden fra sitt hus i Spitalfields, øst i Londons indre by. De er nå på veien rundt i Europa med en slags oppsummering av femti års kunstnerskap. Som en popduo på mimreturné spiller de hits fra hele karrieren, og noen nye låter innimellom.

Gilbert & George liker ordet fuck. I likhet med vestlandshumorens gudfar, Ragnar Hovland (og uten sammenligning for øvrig), har de en utmerket fornemmelse for den komiske og forløsende effekten av et velplassert banneord.

På Astrup Fearnley-museet har de tapetsert flere vegger med remser av fraser i svart og rødt: Overtime fucker. Fucking in the 2nd Boer War. Please fuck me. Go fuck thy self. Convincing fucking. Give fucking a chance. Fuck of the draw. The fuck in modern art. Og så videre. Som leseopplevelse er det både befriende rett på sak og overraskende musikalsk. Som de skriver på det store bildet «Was Jesus Heterosexual?» fra 2005: God loves fucking! Enjoy.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse