Annonse
10:06 - 07. september 2019

Samferdselsdepartementets siste pressemelding er science fiction, skriver Aksel Kielland.

Samferdselsdepartementets siste pressemelding er science fiction, skriver Aksel Kielland.

Samferdselsminister Jon Georg Dale ser inn i fremtiden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix 
Annonse

Mens norske medier var travelt opptatte med å dekke kommunevalget og bompengedebatten, kunngjorde samferdselsminister Jon Georg Dale tirsdag at ytterligere syv norske jernbanestrekninger legges ut på anbud. Disse er samlet i Trafikkpakke 4, som består av strekningene Spikkestad-Lillestrøm, Stabekk-Moss, Skøyen-Mysen og Oslo S-Jaren (lokaltog), samt Oslo S-Halden og Oslo S-Gjøvik (regiontog). På dette tidspunktet er det få som lar seg overraske av den sittende regjeringens ideologisk motiverte iver etter å flytte nasjonal infrastruktur over på private hender, men ministerens begrunnelse for å gjøre dette allerede nå – snarere enn neste år, som opprinnelig planlagt – er likevel verdt å feste seg ved.

«Erfaringane frå dei to fyrste konkurransane om trafikken på Sørlandsbanen og på strekningane i nord, er gode. Togtilbodet blir minst like bra som i dag», heter det i pressemeldingen fra Samferdselsdepartementet, som kommer før noen av anbudsvinnerne har kjørt en eneste avgang. Det er flere måter å tolke Dales utsagn på, men dersom man ser bort fra muligheten for at ministeren besitter evnen til å se inn i fremtiden (og at departementet dermed kaster bort offentlige midler på gjennomføre en konkurranse de allerede vet hvem som kommer til å vinne), er det tre alternativer som utmerker seg, nemlig:

1.) at Dale ganske enkelt tar togselskapene på deres ord når de hevder at tilbudet vil bli bedre, og er uinteressert i de faktiske konsekvensene av politikken han fører så lenge den er tro mot regjeringens ideologiske prinsipper,

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse