Annonse
10:05 - 19. september 2019

Oppstykket, delt og repetert

Fortellingen glipper i Sandra Mujingas videoinstallasjon Amnesia? Amnesia?

Foto: Lars Brekke / Noplace
Annonse

Inne på galleriet Noplace, bak et forheng, er alt i utstillingsrommet svartmalt. Jeg famler meg frem til den innerste veggen, setter meg ned på gulvet og ser Sandra Mujingas cirka fem minutter lange loopende video.

Den er projisert over fire eller fem svarte kryssfinérplater som henger fra taket på to-tre rader, skjeve og krumme. Mellomrommene dem imellom gjør at videobildet blir oppstykket. Det vi ser, og som jeg bare forstår bruddstykker av, er en hvitkledd manns betraktninger om blant annet solen og problemene den skaper for huden, et kjærlighetsforhold som ble brutt eller burde blitt avsluttet, mens han langsomt beveger seg rundt i et mørkt rom uten faste holdepunkter.

Slik opptrer han i gallerirommet hos oss, på ulike plater i forgrunn og bakgrunn, splittet, men fattet. Utstillingsgrepet er enkelt og effektfullt. Det gjør at projiseringen blir tydeliggjort, på en slik måte at jeg ser opptaket som illusjonen det faktisk er, men også overraskende fysisk, nærmest som objekt å regne, lik hologrammene i typiske science fiction-filmer.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse