Annonse
00:00 - 20. september 2019

Internasjonal klasse på Kistefos

Danske Big har tegnet en bygning som virkelig gir Kistefos internasjonal schwung.

Kontrast: Danske Big har tegnet et spektakulært hus som ser ut som det er flydd inn til Kistefos fra en annen planet. En vakker og funksjonell bygning, der kontrast og ikke stedstilpasning er den valgte tilnærmingen.
Annonse

Vi er etter hvert blitt bortskjemt med at norske arkitekter og bygninger figurerer i Wallpaper og andre internasjonale medier. Men det var allikevel oppsiktsvekkende da en planlagt bro over Randselva på Jevnaker i vinter dukket opp på feterte Bloombergs liste over de ni byggverkene i verden det var knyttet aller størst forventninger til i 2019.

Nå er huset ferdig, og spørsmålet er selvsagt om arkitektur-feinschmeckere verden over hadde grunn til å glede seg slik. Og, ja, det hadde de faktisk.

En skattkiste. Kistefos Træsliberi ble etablert på Hadeland av Anders Sveaas i 1889. I 1996 transformerte barnebarnet Christen anlegget til Kistefos Museum. I løpet av tyve år har han utviklet et visningssted av høy internasjonal standard, både i kraft av skiftende utstillinger og en formidabel, permanent skulpturpark. Egentlig er det bare den drøye timen med kjøring fra Oslo og et totalfravær av kollektivløsninger som har gjort at stedet ikke for lengst er blitt en nasjonal attraksjon.

Annonse