00:00 - 20. september 2019

Hjemme bra, borte best

Ad Astra er et eksistensielt romfartsdrama som behersker verdensrommet bedre enn relasjoner. Omtrent som hovedpersonen selv.

Ut i det ukjente: Hva er vitsen med romfart hvis det ikke er mennesker og risiko involvert? Foto: Twentieth Century Fox

«En oppdagelsesreise kan også brukes som en flukt», sier astronauten Roy McBride (Brad Pitt) over bildene av raketten som skal føre ham til månen. I denne «nære fremtiden» er turer til vårt nabohimmellegeme for lengst blitt nærmest rutine. Ruten opereres av Virgin, komplett med flyvertinne, samt pledd, pute og varm klut for et lite tillegg i prisen. Det er da heller ikke månen som er målet. Roy skal videre, på et hemmelig oppdrag i retning vårt solsystems ytterste planet, Neptun, drøyt 4 milliarder kilometer unna.

Det går en hårfin grense mellom utforskning og rømning. Det finnes for eksempel dem som hevder Christopher Columbus var jøde, og at en viktig motivasjon for å begi seg vest over Atlanterhavet, var å komme seg unna den spanske inkvisisjonen. Hvis du er villig til å risikere alt du har der du kommer fra, til fordel for noe uvisst og høyst risikofylt, hva forteller det om ditt behov for å stikke? Slike valg blir gjerne romantisert i populærkulturen, uansett hva du forlater. Man gjør det for menneskeheten. Det fremstår modigere, barskere og mer mandig å dra sin vei, enn å bli på post. 

For Roy er alle slike edle motiver bak bemannet romfart kun et skalkeskjul, et spill. Å være astronaut gir ham en mulighet til å dyrke det beherskede, det pragmatiske og «alltid ha et øye på rømningsveien». Relasjoner er slitsomme greier og vanskelig å beherske (kona kan skimtes i noen retrospektive blaff, på vei ut døren). Men på jobb er Roy så balansert (les avkoblet), at pulsen hans aldri har oversteget 80 slag i minuttet.

Annonse