Annonse
00:00 - 13. september 2019

Håpløst i tussmørket

Dramatiseringen av Jon Fosses Trilogien holder alle tolkningsmuligheter åpne.

Datterens stemme: Gjertrud Jynge gjør en fenomenale innsats i rollen som Ales. Pressefoto: Det norske Teatret
Annonse

En massiv sky henger midt i scenerommet. Som en manifestasjon av været som kjennetegner både Jon Fosses hjemtrakter og kyst-Norge generelt: Et nesten alltid nærværende skydekke, hvis stadige trussel om høljregn og storm balanseres av tynne lysstråler som trenger gjennom.

Lysstrålene gir et like nærværende håp om at solen skal sprenge seg gjennom tussmørket og få skyene til å fordufte. Scenografi og lysdesign klarer med denne damp-lys-skyen å vekke en umiddelbar gjenkjennelse og lengsel i kroppen min, men den smitter dessverre aldri helt over på resten av forestillingen.

Sirkeldramaturgi. Trilogien er en dramatisering av de tre romanene Andvake, Olavs draumer og Kveldsvævd – også utgitt samlet under nettopp tittelen Trilogien. De omhandler alle paret Alida og Asle, som bor i vestlandsbygda Dylgja. De vokser opp under fattige kår, møter hverandre og overvinner alle hindringer for å få være sammen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse