Annonse
00:00 - 06. september 2019

Fra Aage Samuelsen til Kanye West

Kritisert av kirken og oversett i offentligheten. Historien om den kristne populærmusikken i Norge er samlet i bokform.

– Det har vært forferdelige holdninger: Den kristne populærmusikken har måttet kjempe en lang kamp mot pastorer, organister og «eldstebrødre», som har villet forby alt fra «rytmisk musikk» til gitarplekter. Olav Solvang har skrevet bok om sjangerens historie.
Annonse

Den enorme inngangsdøren til Trefoldighetskirken i Oslo er låst. Journalist og forfatter Olav Solvang drar i håndtaket, men den massive treveggen rikker seg ikke. Lukk opp kirkens dører! Vi vil inn. Det er Solvang selv som har foreslått å møtes her – tidlig på 1970-tallet valfartet tusenvis av ungdommer hit, til det kristne fellesskapet Guds Freds gospelkvelder, for å høre musikk og la seg frelse.

– Det var 2000 ungdommer i kirken, folk satt i midtgangene, det hang folk ut fra galleriet. Unge mødre ammet og skiftet bleier, det var skikkelig hippiestemning. Sånn var det i flere år, sier Solvang.

Historien om ungdommene i Trefoldighetskirken er en av mange Solvang har samlet i boken Rytmer rett i hjertet – en beretning om den kristne populærmusikken i Norge. Solvang, som til daglig er journalist i Vårt Land, har skrevet om kristen populærmusikk siden midt på 80-tallet. Nå er trådene samlet, i det som er blitt et massivt oppslagsverk på nærmere 700 sider.

Annonse