00:00 - 27. september 2019

Forbudte kyss i Rio de Janeiro

President Jair Bolsonaro strammer grepet rundt kulturlivet i Brasil, og anklages for politisk sensur.

Sensurert: En utstilling i Porto Alegre der man blant annet kunne se tegneren Latuffs karikaur av presidentene Bolsonaro og Trump, ble pronte stengt av lokale myndigheter. Illustrasjon: Latuff 2019

Den 2. september, klokken 18.00 ble dørene åpnet, og publikum ruslet inn i rådhuset i Porto Alegre i Brasil. På veggene hang karikaturtegninger. President Jair Bolsonaro som slikker skoen til USAs president Donald Trump. Amazonas-urfolk i en gryte med politikere og farmere dansende rundt. En rekke tegninger som gjorde narr av Bolsonaro, ministrene og politikken hans. Klokken 12.00 neste dag ble utstillingen stengt, etter ordre fra bystyreleder Monica Leal, fra det konservative partiet PP, som støtter president Bolsonaro.

– Hovedargumentet hennes var at tegningene fornærmet Jair Bolsonaros regjering. Det ble også sagt at slike tegninger ikke passet i et offentlig rom som rådhuset, og at de skulle vært presentert for bystyrelederens kontor i forkant av åpningen, sier Vicente Marques fra kunstnerorganisasjonen Grafar, som sto bak utstillingen. 

Annonse