00:00 - 06. september 2019

Endetidsnotater

Lana del Rey som den beste versjonen av seg selv.

Amerikansk uhygge: Lana del Rey er mer neddempet, nærmest grublende på sitt nye album. Foto: Universal Music

Man skulle nesten trodd det var filmskaper David Lynch som hadde vært ute og diktet igjen. I løpet av én uke slapp to av USAs største popartister hvert sitt album, og ikke nok med det: De deler plateselskap-eier, klassebakgrunn og er på samme alder. På respektive Lover og Norman Fucking Rockwell benytter Taylor Swift og Lana del Rey til og med samme produsent, Jack Antonoff, som sparringpartner. Lynch kunne nok fint drodlet opp et yin/yang, mørk/blond janusansikt-scenario til disse to.

For både Swift og del Rey deler et slags skinn fra den blendahvite amerikanske femtitallsdrømmen, slik Lynch likte å fremstille den. Tøysko og V-gensere trippende forbi stakittgjerder og igjennom prydhager, en tynn ferniss av lakk over et ulmende ubehag og noen forferdelige hemmeligheter fra kjellerdypet. Taylor Swift som en prototyp popstjerne, Lana del Rey som den onde stesøsteren fra elfenbenstårnet. Norman Rockwell, som del Rey har kalt opp sitt nye album etter, var da også maleren som i sin samtid ble dypt kritisert for sine overfladiske fremstillinger av den amerikanske kulturen. En «småborgerlig kitsjmaler» av sin tid.

Poetisk. Lana del Rey har på sine fire foregående album bevist seg som selve mesteren av denne amerikanske uhyggen. En levende scrapbook av nostalgiske, romantiske og farlige referanser, limt inn hulter til bulter. En artist som visste å leke med både amerikansk og egen mytologi i den grad at man ble usikker på hvem denne femme fatal-en med blomsterkransene var. Spøkte hun eller var hun et spøkelse? Rømte hun med storesøsters kjæreste på en motorsykkel, eller bare drømte hun om det ved pianokrakken?

Annonse