15:54 - 18. september 2019

Bodø flytter flyplassen 900 meter for å doble befolkning og bebyggelse. Ikke akkurat sniksentralisering, skriver Gaute Brochmann.

Bodø flytter flyplassen 900 meter for å doble befolkning og bebyggelse. Ikke akkurat sniksentralisering, skriver Gaute Brochmann.

Den nye flyplassen i Bodø flyttes 900 meter sydover og frigjør store arealer til en større by. Illustrasjon: Avinor

Fylkes- og kommunevalget 2019 vil, blant mange andre ting, huskes for et storstilt distriktsopprør som gjorde at Arbeiderpartiet over natten mistet sitt mangeårige hegemoni i Nord-Norge til Senterpartiet.

Konflikten ble presentert som en kamp mellom sentralmakta i Oslo og vår nordligste landsdel, der fylkessammenslåing, avvikling av flystasjon på Andøya og nedleggelse av høyere utdanning på Nesna ble sett som arrogante Oslo-folks nasjonale overstyring. Men på bildene fra demonstrasjonen der lokalbefolkningen sperret fylkesvei 17 i Nesna for å protestere mot omleggingen, var det ikke Oslo-folk sinnet ble rettet mot.

«Bodø dreper Helgeland» sto det på plakatene.

Annonse