00:00 - 20. september 2019

Året det var så flatt

1989 – det var da muren falt og folk satt i rare stoler.

Flemingsberg, 1989. Foto: Lars Tunbjörk / Privat eie / Nationalmuseum

En av de største nyhetene i det nye Nasjonalmuseet i Oslo, er at alt blir samlet i samme hus. Det gir muligheter for å se på hele den visuelle kulturen under ett – vaser og malerier, kjoler og skulpturer, kommoder og installasjoner.

Med nennsom utvelgelse kan en slik tilnærming åpne øynene våre for overraskende sammenhenger. Høstens store utstilling på søstermuseet i Stockholm viser derimot med all mulig tydelighet hvor snubletrådene ligger.

Utstillingen heter 1989 – kultur och politik. Det er jo lovende. 1989 er utvilsomt et av de mest konsekvensrike årene i nyere historie. Problemet er at de som har satt sammen utstillingen, ikke har evnet å velge vekk noe som helst.

Annonse