13:16 - 27. august 2019

Varige verdier i rød industriplast

Valgkamp-matboksen fra LO kan vise seg å være en genistrek.

Valgkampen anmeldt

Hver dag frem mot valget anmelder Morgenbladets kritikere kulturuttrykk knyttet til valgkampen – fra fuglehøyt til fiskelavt. 

Les flere anmeldelser her.

Mandag morgen fikk jeg en rød matboks med en stor LO-logo på lokket stukket i hånden på vei inn på morgentoget.

«Er det resirkulert plast, dette da», spurte jeg, siden jeg lever i en verden der plastskammen for lengst har gjort Pez-dispensere og Kinderegg til absolutt tabu i barnas lørdagsgodthandel.

«Det er en energibar oppi», sa damen med den røde t-skjorten, og svarte på godt politikervis på noe helt annet enn det hun ble spurt om.

Men hun hadde for så vidt rett. Og i tillegg til energibaren og en liten brosjyre om alt som er galt med borgerlig side, inneholdt også matboksen en diskré utstanset produktbeskrivelse.

Der sto det at dette var en matboks fra den tyske produsenten Elsato form KG med benevnelsen «Schoolbox groβ». Videre viste plasttypen seg å være PP (polypropylen), en plast som på nettsiden til Fremtiden i våre hender står oppført til bruk i blant annet bokser, spann, elektronikk og bildeler. Så da er nok matboksen også skikkelige saker.

Designet for øvrig må beskrives som utpreget ujålete. Men med en grunn, rektangulær rille på toppen av lokket og en liten knast i hvert hjørne på undersiden, er det i alle fall nærliggende å tenke at dette er et produkt der mange ensartede enheter skal stables stødig i store volum. Noe som jo passer fint til arbeiderbevegelsens gavesortiment.

Min første tanke da jeg mottok boksen, var allikevel at det var en dårlig idé å selge politiske budskap med hardplast i 2019. Men så, på toget hjem, kom boksen ut av skuldervesken sammen laptopen og ble liggende ved siden av meg. Og plutselig fremsto strategien som mye smartere. En papirbrosjyre går jo rett i nærmeste papirsøppelkasse på stasjonen. Men intet samfunnsbevisst menneske av i dag vil få seg til å kaste en fullt operativ matboks.

Og med tanke på opphavsland, hva denne plasten vanligvis brukes til – og det faktum av PP-plast ifølge Wikipedia har «en utmerket fargeektehet» – må vi bare gå ut fra at den skinnende, røde LO-logoen vil være et innslag på påsketurer i all overskuelig fremtid.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse