Annonse
00:00 - 30. august 2019

Tråkk på Google Earth

Ordet «kontorlandskap» får en helt ny mening i Jan Freuchens utstilling.

Fremtidsnatur: Tårn av forsteinede datamaskiner kan lett bli arven etter dagens mennesker. Foto: Istvan Virag / Norsk Billedhoggerforening
Annonse

I 2018 ble det levert inn rett under 45 000 tonn elektrisk og elektronisk avfall til resirkulering og annen behandling i Norge. Førtifem tusen tonn. I Norge. På ett år. Det er en svimlende mengde. Enda svimlere blir det hvis man prøver å tenke seg hvor mange datamaskiner og andre dingser som blir vraket hvert år i et større land, for eksempel USA. 

Jan Freuchens utstilling Skjermdump gir oss et vittig og effektivt bilde på hvordan disse fjellene av elektro-skrot kan tenkes å avleire seg i naturen, lenge etter at vi har forsvunnet: Ved første øyekast oppleves installasjonen som å tre inn i et kystlandskap med forrevne steinsøyler, erodert av hav og vind. Det er, som Freuchen selv sier det, litt som å tråkke på Google Earth. Men søylene er høye stabler av utrangerte, bærbare datamaskiner støpt i sandfarget betong. Havet og kysten er laget av blågrønne teppefliser som er skåret i naturaktige former og bleket der det ville vært strand.

Annonse