00:00 - 02. august 2019

Ta sjansen!

Chance the Rappers bryllupstale er lang og kronglete, men byr på nestekjærlighet og Randy Newman.

Chance The Rapper: For lengst et veletablert navn i populærkulturen, men først nå med et «i overkant omfattende» debutalbum. Her er Chicago-rapperen på Coachella-festivalen tidligere i år. Foto: Rich Fury/Getty Images for Coachella

Om det skulle herske tvil: urbanmusikken er fremdeles selve navet i populærkulturen vår, og denne sommeren er ikke noe unntak. Fra Erna Solbergs jabbing med gangster-bergenseren Kamelen i sosiale medier via den (foreløpig) 17 uker lange hitliste-triumfen til country rap-låten «Old Town Road» med «ut-av-skapet-artisten» Lil Nas X eller, kanskje aller mest, med den absurde diplomatiske tvisten mellom president Trump og rettsstaten Sverige om fengslede A$AP Rocky. «Hva hendte der?» er et spørsmål jeg blingsende stiller meg selv, stadig oftere.

Rent musikalsk er det en annen rapper som stikker av med overskriftene. Chance the Rappers debutalbum The Big Day (Grammy-vinnende Coloring Book fra 2016 var visstnok en mixtape …) hadde de fleste kjennetegnene til et storalbum, med koreografert utgivelsesforsinkelse og Twitter-ståk forrige fredag. Det påfølgende øyeblikket da «hele verden» satt klistret foran strømmetjenestenes samme, lille omslags-frimerke og lyttet til de samme tonene for første gang var som en musikalsk miniutgave av månelandingen, som vi jo også rakk å feire den uken.

Tanter og onkler. Nå er ikke den 26 år gamle Chicago-rapperen like hardtslående (bokstavelig talt) som Sveriges mest berømte varetektsfange. Chancelor Jonathan Bennett har, som Donald Trump, et komplekst forhold til Bennetts sambygding og forbilde Kanye West, som lenge var ryktet å produsere dette albumet. Men han er også sønn av en av Barack Obamas betrodde rådgivere, samme president som visstnok oppmuntret den unge rapperens fremtidsplaner med ordet word.

Annonse