00:00 - 30. august 2019

Som superlim på huden

Det sanneste du kan gjøre i dagens offentlighet, er å legge deg flat.

Dopingtatt: Kim (Silje Salomonsen) blir tatt i doping, men angrer ingenting, siden dopingen har gitt henne luksushus, Porsche, jobb i Sykkelforbundet og kjendisstatus. Foto: Norsk Filmdistribusjon

Kim Karlsen (Silje Salomonsen) har lagt «sin 15 år gamle mørke løgn» på bordet med hele presse-Norge som tilhørere. I fem år som proffsyklist rundt årtusenskiftet, dopet hun seg med EPO. Hun er blitt møtt av blitzregn og dyp skuffelse. Nå, noen timer senere og «40 kilo lettere», feirer hun hjemme hos familien. Men den unge datteren hennes er fortumlet. Hun kjente ikke igjen moren på den direktesendte pressekonferansen. «Det var bare et spill for galleriet», beroliger Kim. «Man tar bare på seg en maske». Datteren ser bare enda mer forvirret på henne.

Tidligere trodde vi på det som ble sagt i pressen i kraft av autoriteten til mediene og avsenderne. Det som ble ytret i mediene var ikke mer sant enn i dag – trolig var det langt enklere, og sikkert ikke mindre vanlig, å bløffe. Sannhet var da heller ikke noe som ble hevdet, hverken i stil eller innhold. Det var autoriteten som ble forfektet. At det var sant, var en implisitt konsekvens. I dag er sannhet uløselig knyttet til stil og form, og har heller lite med autoritet å gjøre. Vi har i utgangspunktet liten tillit til både medier og avsendere. Uttrykk og innhold må fremstå ekte, likefremt, ja nesten klønete, for at vi skal tro på det. «Man tar bare på seg en maske».

Spunnet virkelighet. Det er nettopp denne ærlighetsmasken filmskaper Jannicke Systad Jacobsen satiriserer i sin nye komedie Hjelperytteren, en historie med åpenbare paralleller i både tidslinje og innhold – om enn ikke hovedpersonens kjønn – til Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser i 2012.

Annonse