00:00 - 09. august 2019

Med humor som våpen

Kunstbiennalen i Örebro våger å være morsom.

Blekkspruten på slottet: Kunstnerduoen Filthy Luker & Pedro Estrellas står bak de grønne tentaklene i årets Openart-biennale i Örebro. Foto: Magnus Westerborn / Openart

Ut av vinduene på det borglignende slottet i Örebro stikker lange grønne tentakler, som om bygningen er inntatt av en gigantisk blekksprut. Et annet sted i byen stirrer to runde, oppblåsbare øyne ut av en trekrone. Det er duoen Filthy Luker & Pedro Estrellas som slår an den humoristiske tonen for årets Openart-biennale, mens de peker på to av tidens store problemstillinger: klimakrisen og overvåkningssamfunnet.

Inn i sentrum. Som på den nystartede Oslobiennalen, vektlegger Openart kunst i offentlig rom, noe som betyr at alt er gratis og integrert i byens gateliv. Det skal være mulig å snuble over kunsten, som gjerne plasseres på steder hvor det ferdes mye folk. Men der Oslobiennalen er opptatt av å benytte byens periferi, har Örebro gått bort fra dette i år, siden det tidligere år viste seg at sentralt plasserte verker ble langt bedre besøkt.

Verkene er dels plassert i parkene rundt slottet, som ligger på en øy i byens elv, og dels i det livlige shoppingområdet rett sør for elven. Mens Oslobiennalen foreløpig fremstår beskjeden, oppleves Örebros sentrum proppfullt av kunst. Det vises også kunst innendørs, blant annet i byens kunsthall, i en kirke, et teater og et parkeringshus. Man kan lete seg frem med et kart og en interaktiv app, som inneholder utdypende tekster.

Annonse