Annonse
00:00 - 09. august 2019

Med humor som våpen

Kunstbiennalen i Örebro våger å være morsom.

Blekkspruten på slottet: Kunstnerduoen Filthy Luker & Pedro Estrellas står bak de grønne tentaklene i årets Openart-biennale i Örebro. Foto: Magnus Westerborn / Openart
Annonse

Ut av vinduene på det borglignende slottet i Örebro stikker lange grønne tentakler, som om bygningen er inntatt av en gigantisk blekksprut. Et annet sted i byen stirrer to runde, oppblåsbare øyne ut av en trekrone. Det er duoen Filthy Luker & Pedro Estrellas som slår an den humoristiske tonen for årets Openart-biennale, mens de peker på to av tidens store problemstillinger: klimakrisen og overvåkningssamfunnet.

Inn i sentrum. Som på den nystartede Oslobiennalen, vektlegger Openart kunst i offentlig rom, noe som betyr at alt er gratis og integrert i byens gateliv. Det skal være mulig å snuble over kunsten, som gjerne plasseres på steder hvor det ferdes mye folk. Men der Oslobiennalen er opptatt av å benytte byens periferi, har Örebro gått bort fra dette i år, siden det tidligere år viste seg at sentralt plasserte verker ble langt bedre besøkt.

Verkene er dels plassert i parkene rundt slottet, som ligger på en øy i byens elv, og dels i det livlige shoppingområdet rett sør for elven. Mens Oslobiennalen foreløpig fremstår beskjeden, oppleves Örebros sentrum proppfullt av kunst. Det vises også kunst innendørs, blant annet i byens kunsthall, i en kirke, et teater og et parkeringshus. Man kan lete seg frem med et kart og en interaktiv app, som inneholder utdypende tekster.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse