12:20 - 30. august 2019

Klarspråk-entusiasten Peter Tosh

Unge Venstres kampanje treffer blink på alle punkter.

Valgkampen anmeldt

Hver dag frem mot valget anmelder Morgenbladets kritikere kulturuttrykk knyttet til valgkampen – fra fuglehøyt til fiskelavt. 

Les flere anmeldelser her.

I reggaehistorien ligger valgkampslagordene som perler på en snor:

«Revolution»!

«Get up, stand up»!

«Positive Vibration»!

«You can get it if you really want»!

«Emancipate yourself from mental slavery»!

«He who knows the right thing and do it not / Shall be spanked with many stripes»!

Men bare Unge Venstre har bladd i platebunken, og naturlig nok fant de den første soloplaten til Peter Tosh: «Legalize it»!

Bråk som bestilt. Albumet ble utgitt i 1976, to år etter at Tosh hadde forlatt The Wailers, som han hadde startet sammen med Bob Marley og Bunny Livingstone. Siden den gang har Legalize It vært et tungtveiende sonisk argument for legalisering av lettere narkotiske stoffer.

Å entre reggaehistorien på denne måten var en genistrek av Unge Venstre. Partiet har spredd om seg med plakater, bannere, buttons og klistremerker. Reaksjonene kom som bestilt. I Agder grep politiet inn – ungdomspartiet måtte slutte å promotere lovbrudd, og et forbud ble forsøksvis iverksatt av fylkeskommunen. I Bergen tok en representant for rektor på en videregående skole på seg ansvaret med å si fra, og på en skole i Meråker i Trøndelag var plutselig alt materiellet borte fra en Venstre-stand.

Plateomslag: Pete Tosh, Legalize It.

VG og Dagbladet fulgte selvfølgelig opp, og dermed kunne partiet plutselig gjøre det Ola nordmann liker aller, aller best: Bade i offerrollen, rope ut i alle medier at budskapet blir sensurert, fortvile høylytt over at ytringsfriheten er truet. Samtidig fikk de spredd budskapet. Det er bare å gi honnør til Unge Venstre for denne oppsiktsvekkende vellykkede kampanjen.

Lege og sykepleier. Det aller beste ved kampanjen er hvordan den i tillegg til dette formulerer en subtil kritikk av moderpartiet. La oss i et lite sekund glemme Peter Toshs slagord, og i stedet se nærmere på reggaelegendens metode. For det er hverken den iørefallende melodien på refrenget eller den mykt duvende rytmen som har gjort «Legalize it» til en udødelig låt. Det er Toshs uovertrufne bruk av klarspråk. Altså en type språk som ifølge ordlisten er «klart, korrekt og tilpasset mottageren, særlig brukt om språk i offentlige dokumenter som er bevisst bearbeidet for dette formål».

Refrenget er informativt. Avsenderen etterlyser handling, og lover å bidra når myndighetene har gjort sitt: «Legalize it / I will advertise it / Don’t criticize it».

Første vers viser at Tosh allerede i 1976 forsto det Trygve Slagsvold Vedum har forstått i dag – den som forener alle dialekter under samme paraply, unngår misforståelser, sikrer seg en bred front: «Some call it tamjee / Some call it the weed / Some call it marihuana / Some call it ganja».

I andre vers forener Tosh høyt og lavt, samtidig som han både styrer unna svadafavoritten folk flest, og unngår Einar Førdes nedlatende vi er alle sosialdemokrater: «Singers smoke it / And players of instrument, too / Doctors smoke it / Nurses smoke it / Judges smoke it / Even lawyer, too».

I tredje vers fokuserer han på effekten: «It’s good for the flu / Good for asthma / Good for tubercolosis / Even numara thrombosis».

Det debatteknisk geniale er at disse linjene i sum motbeviser en påstand som litt for ofte gjentas: At man blir rotete og ufokusert ved å innta marihuana.

Jammer hele natta. I motsetning til dette er det i svært mange tilfeller umulig å si hva Venstre mener om saken som diskuteres. Kulturminister og partileder Trine Skei Grande er ekspert på å argumentere for to motstridende synspunkter samtidig. Få vet hvem partiet egentlig snakker til, hva de vil og hva partiets politikk til syvende og sist er ment å føre til.

Staten pøser ut millioner i øremerkede midler til ulike klarspråk-prosjekter, slik at offentlig ansatte og andre skal lære seg å skrive forståelig. Unge Venstre nøyer seg med en button: «Legalize it». Og vips – man trenger ikke mer enn en sms til VG og en kassegitar for allsangen. Det er, for å si det mildt, smart bruk av valgkamppenger. 

Nå blir det spennende å se om moderpartiet følger opp kritikken fra ungdommene og bestemmer seg.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Samarbeid er langt fra noen garanti for stor kunst, men av og til kan det gå riktig fint.»