11:21 - 03. september 2019

Jakten på en valgkamplåt

Årets valgkamp er nesten musikkløs. Men det finnes unntak.

Etter toppåret 2017, da Miljøpartiet de Grønne rappet seg inn i evighetens skammekrok; Jan Bøhler flekset Bruce-musklene, men følte seg «helt kake», og FPU fremførte låten «Passær’e» på Dagbladet tv, en dance-låt best beskrevet som en krysning av konseptkunstverk og GHB-nedtur, er det knyst i 2019-valgkampen.

Valgkampen anmeldt

Hver dag frem mot valget anmelder Morgenbladets kritikere kulturuttrykk knyttet til valgkampen – fra fuglehøyt til fiskelavt. 

Les flere anmeldelser her.

Hvor er det blitt av alle valgkamplåtene? Selve musikkhierarkiets pariakaste? Fotballåtens enfoldige lillebror? Er denne valgkampen ingen ting å le av?

Internettet ga ingen svar, analog journalistikk ble løsningen:

– Hei, Norsk Kommunistparti, har dere en valgkamplåt?

– Vi har mange gode musikere i partiet, sier et eldre medlem inne i et partytelt på Karl Johan. En ung kis begynner å nynne på en Kommunistisk ungdom-sang fra 1970-tallet.

– Faren til en av listekandidatene er dessuten jazzmusiker, han spiller på Herr Nilsen, men jeg kommer ikke på navnet akkurat nå … Og så Are i sentralkomiteen, da. Så musikk er en viktig del av kommunistenes hverdag, det kan du skrive opp.

– Hei, De kristne, har dere en valgkamplåt?

– Kom tilbake senere, jeg bare passer boden i en time, sier den kristne.

– Hei, Høyre, har dere en valgkamplåt?

– Nei, det er nok lenge siden, mener en ung broiler i blå fleece.

– Det handler om prioritering av knappe ressurser, fortsetter han og høres ut som medlem av et fornuftig styringsparti. Han puster inn et dypt drag Oslo-luft med nesen.

– Hei, Frp, har dere en valgkamplåt?

– Njææi, sier en solbrun fyr som strekker frem labben på profesjonelt vis. Han mumler noe om at Grønn ungdom har funnet på noe kødd med overnevnte «Passær’e».

– Er dere kloke av skade, kanskje?

– Nei, nei! «Passær’e» er bra i år også!

Det er den ikke, men kanskje har den skremt de andre partiene fra å gå i studio? På MDGs stand har både unge og unggamle syklet hjem for dagen; hos KrF lover de på klingende vestlandsk å «ta med ideen til sentralledelsen» (forhåpentlig den i overetasjen), og hos SV svarer en musiker i svarte jeans at det fantes en felles valgkamplåt for de rødgrønne byrådskandidatene, en pan-politisk låt, som han dessverre ikke husker navnet på.

Vi strener videre:

– Hei, Arbeiderpartiet, har dere en valgkamplåt?

– Nei, det er fortsatt «Caravan of Love» det. Hva het de igjen? The Housemartins!

– Fet låt, da!

Mannen i trang, rød T-skjorte og armene fulle av roser lener seg over og spør om han kan få være anonym.

– Det finnes en gammel vits, vet du …

– Sosialisme er som en disneyfilm. Innholdet er bra, men all den synginga er litt plagsom.

Fake news: Arbeiderbevegelsen har på alle måter en valgkamplåt. I juni lanserte AUF sangen «Vår felles framtid» med Marthe Valle. Som partiet selv er den blank, velpolert og noe intetsigende. «Kem skal bære drømmen min? / Den må legges i ei hand som e varm,» synger Valle. Uten en eneste høyttaler i doningen av en valgkamp-bod blir det en drøm som er vanskelig å varme.

Til slutt:

– Hei, Folkeaksjonen mot bompenger, har dere en valgkamplåt?

– May-Britt her kan synge, sier en bompengemotstander bak et campingbord og en bunke klistremerker. Han peker på en dame i en T-skjorte med FMB-logo.

– Jeg sang litt med eksmannen min, forteller May-Britt.

– Men han bor ikke i landet lenger.

Mannen bryter inn:

– Vent! I Sandnes har de valgkamplåt. Ikke at jeg har hørt den …

– Vil du ha nummeret til Ellen?

Og ganske riktig: med den fengende tittelen «FNB Sang video RIKTIG» og 4620 visninger fremfører Ellen Karin Moen, leder av FMB Sandnes, sitt bombudskap oppå en karaokeversjon av Creedence-låten «Have You Ever Seen The Rain». Originalversjonen var i sin tid høyt skattet blant amerikanske soldater under Vietnamkrigen, og kom ikke og si at det ikke er vanskelig for bilistene på Jæren også. «Nogen sa til meg i går / Eg har det tøft for eg hakje lenger råd / Til å kunna kjøra inn til Sandnes», synger listetoppen skingrende. Gjør det selv-innstillingen er imponerende.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse