00:00 - 30. august 2019

I stue og kjøkken

Eva Bull Holte og Marthe Elise Stramrud svinger i valsen med Matisse.

I Galleri Ram: Eva Bull Holte og Marthe Elise Stramrud. Foto: Preben Holst / RAM galleri

Her er greia: Ikke lenge etter at Eva Bull Holte døde i 1993, syttien år gammel, begynte enkemannen å kjøpe tilbake verkene hennes fra samlinger og samlere for å etablere Eva Bull Holte-museet, som han la til landstedet deres i Åmotsdal.

Selv om det er en både rørende og romantisk gjerning enkemannen fikk til i sin tid, og veldig kult at han valgte å plassere museet i deres felles paradis, der hun også hadde arbeidet mye av tiden, har konsentrasjonen av verkene hennes med sin tilgjengelighet kun for et tilreisende og lokalt publikum, antagelig bidratt til at hun har gått under radaren i den store sammenhengen.

Dessverre, vil mange kanskje si, men jeg undres om ikke kunsten hennes, og ikke minst hennes personlighet, som visstnok var ganske tilbaketrukket, kler nettopp det å ha en bortgjemt skatt av et museum utenfor allfarvei. Det gir jo dessuten publikum muligheten til å se verkene på verkenes premisser, uten forstyrrelser. De kan vokse uten stress på siden av tidens moter og trender.

Annonse