00:00 - 16. august 2019

Hvite menn som pusher femti

Hvis Charles Manson ville drepe det gamle Hollywood, gjør Quentin Tarantino et sublimt forsøk på å vekke det til live igjen.

Hollywoodliberalere: Leonardo DiCaprio og Brad Pitt i Quentin Tarantinos «Once Upon a Time … in Hollywood». Foto: Sony / SF Studios

Uttrykket Hollywood liberals er både ment som en fornærmelse og et forsøk på å beskrive den rådende ideologiske stemningen i filmbyen Los Angeles. Uttrykket gir assosiasjoner til godhetsposering, et fritt syn på rus, seksuelle preferanser og arbeidstider, fyrt opp av ekstravagante pool parties og et jevnt tilsig av unge, ambisiøse og mer eller mindre talentfulle personer.

Et slikt syn på filmbyen har røtter tilbake til etterkrigsgenerasjonens motkulturelle inntog på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet, minneverdig dokumentert og mytologisert av Peter Biskinds Easy Riders, Raging Bulls. På annenhver side i boken slenger ungdommen bena på direktørpulten, lener seg tilbake i stolen, fyrer opp en joint og blåser røyken rett i trynet på Hollywoods aldrende direktører. You dig?

Avdanket. Kanskje gikk noe av osen inn i neseborene til tv-skuespilleren Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) og stuntmannen Cliff Booth (Brad Pitt), to representanter for den gamle, fremdeles rådende, men også truede skolen av gamle Hollywoodhelter. «Du er blitt en boksepute for alle nykomlingene», sier en av studiodinosaurene, Marvin Schwarz (Al Pacino), som fremstår uforskammet oppdatert til å være på vei mot utryddelse. Han vil redde Rick fra en endeløs rekke av gjesteopptredener i diverse tv-serier, og relansere karrieren hans gjennom italiensk spaghettiwestern. Rick er ikke umiddelbart begeistret. «Det er offisielt. Jeg er avdanket», sier skuespilleren mens han går gråtende ut av restauranten sammen med Cliff. På vei hjemover til Beverly Hills i sin lange Lincoln, passerer de to kompisene en gjeng langhårede og rufsete ungdommer. «Jævla hippiekrapyl», hyler Rick. Cliff har tilsynelatende et mer pragmatisk syn på den nye generasjonen, der han glisende beundrer de lange nakne bena til Pussycat (Margaret Qualley), mens hun spaserer over gangfeltet til tonene fra Mrs Robinson.

Annonse