00:00 - 23. august 2019

Hva er et museum?

Debatten om en ny definisjon splitter verdens museumsfolk.

Jörgen Svenssons kunstverk Pizzeria. Foto: Hossein Sehatlou / Göteborgs Konstmuseum

Mange lesere vil nok tenke at de kjenner igjen et museum når de ser det. Men nettopp spørsmålet om hva et museum er, skaper nå splid i det internasjonale fagmiljøet.

Det verdensomspennende museumsforbundet Icom har jobbet i flere år med en ny definisjon av et museum. I flere land styrer definisjonen hvem som får offentlige midler.

Et utvalg ledet av danske Jette Sandahl har lagt frem en ny tekst som etter planen skal stemmes over på forbundets generalforsamling i Kyoto 7. september. De vil blant annet slå fast at museer er «demokratiserende, inkluderende og polyfone rom for kritisk dialog om fortidene og fremtidene», at de «erkjenner og behandler samtidens konflikter og utfordringer», «er deltagende og transparente», og «bidrar til menneskelig verdighet og sosial rettferdighet, global likestilling og planetarisk livskvalitet.» 24 land har bedt om at det hele utsettes til de kan legge frem et nytt forslag, skriver The Art Newspaper.

Annonse