00:00 - 16. august 2019

Humor versus alvor

HBOs første norskproduserte serie er mindre enn summen av sine bestanddeler.

På tross av en sterk idé er Beforeigners et tidstypisk kombinasjonskonsept. Foto: Lars Olav Dybvig / HBO Nordic

Beforeigners bygger på en eksepsjonelt god idé: HBOs første norske serie utspiller seg i en verden der Oslo invaderes av mennesker fra andre tidsepoker – steinalderen, vikingtiden, 1800-tallet – og handlingen kretser rundt etterforskningen av drapet på en slik «fremvandrer». Hovedpersonene er politimannen Lars (Nicolai Cleve Broch) og Alfhildr (Krista Kosonen), den første fremvandreren som har blitt ansatt i det norske politiet.

Fremvandrerkonseptet åpner for å ta for seg alt fra rasisme og overbefolkning til nostalgi og kvantefysikk, men serieskaperne Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin (Lillyhammer) og regissør Jens Lien (Den brysomme mannen) er langt mer interessert i premissets humoristiske potensial enn de psykologiske og filosofiske implikasjonene av tidsmigrasjonen. Første episode etablerer en gjensidig destruktiv dynamikk mellom krim og komedie som vedvarer gjennom de fem episodene denne anmeldelsen baserer seg på: Humoren punkterer den dramatiske nerven, mens vitsene regelmessig saboteres av et fortellerspråk som er konstruert for spenning.

Tap/tap. På tross av en sterk idé er Beforeigners et tidstypisk kombinasjonskonsept, hvor elementer fra populære serier settes sammen til noe som forhåpentligvis har et skinn av originalitet samtidig som det signaliserer til publikum at det er mer av noe de allerede liker. Hovedingrediensene i Beforeigners er Broen og Vikingane, samt et jevnt drypp av skandinaviske krimklisjeer. I dag er denne kombinasjonsmetoden såpass utbredt at Bjørnstad og Skodvin vanskelig kan kritiseres for ikke å skape noe nytt. Beforeigners’ tonedøve sjonglering av sjangerelementer er derimot vanskeligere å se gjennom fingrene med. Tv-historien er full av bevis på at humor og spenning er komplementære størrelser, men her motarbeider de hverandre i så å si hver eneste scene.

Annonse