00:00 - 09. august 2019

Frykt og avsky i Pennsylvania

Scary Stories to Tell in the Dark er eskapisme som flykter langt ut på jordet.

 Grøsser: Ungdomsbokserien bak Scary Stories to Tell in the Dark er blant de klart mest utlånte titlene på amerikanske skolebibliotek siden årtusenskiftet. Norsk Filmdistribusjon

«Du leser ikke denne boken. Boken leser deg», sier Stella (Zoe Colletti) i André Øvredals Scary Stories to Tell in the Dark. Dette er ment både som en filosofisk påstand og en konkret iakttagelse.

Hun har nettopp stjålet en støvete, gammel bok fra et forlatt, spindelvevsbefengt hus. Til hennes forskrekkelse skrives historiene mellom permene av seg selv (med blod som blekk!), og omhandler kommende spøkelsesmøter for ungdommene som deltok i den hasardiøse hussnokingen. Hvordan skal de få reddet eget skinn før bokens historier tar dem igjen?

Bibliotekfavoritt. Det største mysteriet i begynnelsen av filmen er imidlertid hvordan Stella har havnet i 1968. Der hun sykler rundt i den lille hjembyen i Pennsylvania med store briller, strikkelue og nerdete kultfilminteresser, minner hun mer om en aspirerende brooklynhipster enn en amerikansk tenåring på slutten av 60-tallet. Anakronismene i tidskoloritten florerer, mens de stadige henvisningene til Vietnamkrigen og den amerikanske presidentvalgkampen mellom Richard Nixon og Hubert Humphrey høsten 1968, fremstår dårlig tenkt, lite troverdig og uten treffende relevans for historien for øvrig.

Annonse