00:00 - 23. august 2019

– Å forstå er diskutabelt

Blixa Bargeld er kjent fra støygigantene Einstürzende Neubauten og har spilt i bandet til Nick Cave. Når han nå kommer til Norge, er det med en LP der han skrudde av lyden underveis.

Der Mann in Schwarz: «Synger jeg i rødt, bruker jeg opp det røde. Synger jeg i svart, lager jeg noe svart, mens jeg faktisk bruker opp det svarte», sier Blixa Bargeld, tidligere skraptyv og alltid svartkledd musiker – med hang til det kryptiske. Foto: Roberto Serra / Iguana Press/Getty Images

– Første gang jeg møtte Iggy var på en homsebar. Antagelig den første av sitt slag i Tyskland. Det var like ved der Iggy og Bowie delte leilighet, og det ble vanlig å treffe dem på gata. Iggy spurte, inne på homsebaren: Hva heter du? Jeg sa: Blixa. Og han svarte: Det er jo like teit som Iggy.

Dada. Mannen som i tenårene hang på bar med Iggy Pop, er mest kjent som gitarist og vokalist i Einstürzende Neubauten («kollapsende nybygg»). Et band som vokste frem i punkens etterdønninger og brukte trykkluftbor, vinkelslipere og metallskrap som instrumenter.

Mens Iggy fikk navn fra bandet sitt The Iguanas, tok Blixa fornavn fra et fyllepennmerke. I tillegg fjernet han en a fra navnet til dadakunstneren Johannes Theorod Baargeld. Dermed betydde etternavnet det samme som kontanter på tysk: Bargeld.

Annonse