00:00 - 02. august 2019

Forbrytelser mot tyngdekraften

Fast & Furious: Hobbs & Shaw illustrerer hvordan superhelten ødela actionfilmen – og hvordan suksessen til slutt ødela The Fast & the Furious.

Én film for mye: Politimannen Luke Hobbs (Dwayne Johnson) og leiesoldaten Deckard Shaw (Jason Statham) ble introdusert i femte og sjette kapittel av Fast and Furious-sagaen, og slår seg her løs på egen hånd i den åttende i rekken. Foto: United International Pictures

Gjennom åtte filmer – i alle fall syv og en halv – representerte The Fast and the Furious noe unikt: En filmserie som spilte inn milliarder av dollar, men som likevel fremsto som uplettet av den kalkulerende kynismen som i dag gjennomsyrer Hollywoods dyreste og mest innbringende produksjoner.

Én av årsakene til dette er at fenomenet startet som en middels dyr og relativt jordnær spenningsfilm om ulovlige gatebilløp, før det gradvis utviklet seg i retning av større budsjetter, mer halsbrekkende actionscener og en popularitet ingen hadde kunnet forutse.

En annen forklaring på filmenes sjarm, er at de fra første stund hvilte på den eiendommelige dynamikken mellom skuespillerne. The Fast and the Furious var alltid større enn både konseptet og hovedrolleinnehavernes stjernestatus – et faktum som ble understreket av Vin Diesels rituelle gjentagelse av ordet «family» og feiret med en sentimentalitet som var mer forbløffende enn noe stunt filmskaperne maktet å pønske ut.

Annonse