00:00 - 09. august 2019

Et barokk-scoop, muligens

Nasjonalmuseet kan ha to malerier av en av kunsthistoriens mest ettertraktede kvinner, ikke bare ett.

Maleri: Utsnitt av Orazio Gentileschis Judith og tjenestekvinnen med Holofernes' hode (ca. 1608). Gave 1945. Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet

Artemisia Gentileschi er en superstjerne, i den grad man kan si det om en maler som døde i 1654. National Gallery i London skaffet i fjor 40 millioner kroner for å kjøpe ett av hennes selvportretter. Dette ene bildet blir utgangspunkt for en stor utstilling om henne neste vår. Nå kan det vise seg at det norske Nasjonalmuseet ikke bare eier ett av hennes malerier, men to.

Til nå har museet regnet med at Artemisia sto bak maleriet Den angrende Maria Magdalena (1640), som var en gave fra Betsy Cappelen allerede i 1866. Artemisias far og læremester, Orazio Gentileschi, har fått æren for det brutale mesterverket Judith og tjenestekvinnen med Holofernes’ hode (1608). Maleriet viser den dydige israelittiske enken Judith rett etter at hun har hugget hodet av Nebukadnesars hærfører Holofernes, som hun har forført til å drikke seg snydens og sovne. Judith holder fortsatt sverdet i høyre hånd, mens tjenestepiken bærer Holofernes’ bloddryppende, skjeggete hode i en kurv.

Artemisia malte flere varianter av denne historien, blant annet ett der tjenestepiken holder den bråvåkne okkupanten nede mens Judith skjærer av ham hodet. Om det virkelig er hun som står bak verket i Oslo også, malte hun begge mens hun bare var 18–19 år gammel.

Annonse