00:00 - 23. august 2019

Døden nær

I møte med klimakrisen oppfører vi oss alle som sjanglende zombier.

«Litt ute av vater»: Som en følge av menneskelig overmot og grådighet blir småbyen Centerville oversvømmet av zombier i Jim Jarmuschs siste film. Fra venstre: Danny Glover, Bill Murray og Adam Driver. Foto: Universal Studios

Det finnes fire måter å møte forestående apokalypser på. Positiv optimisme (teknologi og rasjonell adferd vil redde oss til slutt), positiv pessimisme (alt vil gå til helvete, men det gjør det ikke mindre viktig å bruke absolutt alle virkemidler for å unngå undergangen), negativ optimisme (det hele er bare en bløff og fordrer ingen handling) og negativ pessimisme (det er for sent, vi bør gi faen og ha det best mulig, enn så lenge).

Som de fleste i sin etterkrigsgenerasjon, er sheriffen Cliff (Bill Murray) i utgangspunktet en negativ optimist.

«Verden virker litt ute av vater», kommenterer han behersket da solen plutselig en kveld ikke går ned til vanlig tid, mens radioer, mobiler og klokker fungerer uregelmessig. For millennial-kompanjongen Ronnie (Adam Driver) – som kjører toseters elektrisk Smart-bil på privaten – er ryggmargsrefleksen positiv pessimisme.

Annonse