08:42 - 28. august 2019

Det 12 år gamle Pwc-bygget i Barcode oppgraderes for 300 millioner. Ikke så dumt som det høres ut, skriver Gaute Brochmann.

Det 12 år gamle PWC-bygget i Barcode oppgraderes for 300 millioner. Ikke så dumt som det høres ut, skriver Gaute Brochmann.

Moderne i sin tid: Arkitekt og utbyggere har rett i at Pwc-bygget kom akkurat i en brytningstid der bevisstheten rundt miljø og byggeri tok et kvantesprang.

I 2007 sto det første huset i Barcode-rekken klart. Prisen var omtrent 300 millioner kroner. Det har siden da blitt kalt PWC-bygningen, og er det som står nærmest Oslo S. Det med et hull tvers gjennom. Og ja, nettopp det ene Barcode-huset som har rene glassfasader.

Nå skal PWC, som har vært eneste leietager, flytte ut. Og med det følger en totalrenovasjon av bygningen med en pris tilsvarende byggekostnaden, altså nye 300 millioner kroner. En rehabilitering som eieren Braathen Eiendom sier handler om å «oppnå effektive, bærekraftige mål» for bygningen.

Sjokk og vantro. Dette har ikke gått upåaktet hen i bransjen. For den høye prisen og husets korte levetid, er én ting. Men det som virkelig har fått både ingeniører, arkitekter og miljøvernere til å rive seg i håret, er at dette er en bygning som konsekvent har smykket seg med en status som en ren bærekraftspioner.

Annonse