12:59 - 20. august 2019

Årets kulturjournalist

Morgenbladets Anders Firing Lunde er tildelt Arne Hestenes’ journalistpris.

Hyllet: «Anders Firing Lunde forteller gode historier, han drar leseren inn i saken fra første setning», skriver juryen blant annet i sin begrunnelse. Foto: Sigurd Moe Hetland

Morgenbladets Anders Firing Lunde ble mandag kveld tildelt Arne Hestenes-prisen for fremragende kulturjournalistikk under en seremoni ved filmfestivalen i Haugesund.

Juryen roste Firings Lundes evne til å fortelle gode historier og avsløre kritikkverdige forhold i kulturen, samtidig som han levendegjør stoffet med en sterk tilstedeværelse i teksten. Anders Firing Lunde har siden han begynte i Morgenbladet i 2013 skrevet om så ulike emner som kryptovaluta, mystiske manuskripter i Timbuktu, avkolonisering av museer, rettssaken mot rapperen Asap Rocky, og, nå nylig, om den såkalte chan-kulturen i nettets avkroker.

Hestenesprisen

Arne Hestenes’ journalistpris for film- og kulturjournalistikk.

Opprettet av Dagbladet-journalist Arne Hestenes i 1993.

Institutt for Journalistikk, Den norske filmfestivalen og Dagbladet står bak prisen.

Hestenes-prisen deles ut til en journalist som utmerker seg innenfor sjangrene kultur, film eller portrett, og har vært delt ut siden 1993. I 2016 gikk prisen til Morgenbladets Bernhard Ellefsen.

Slik lød juryens begrunnelse for årets vinner i sin helhet:

«Anders Firing Lunde forteller gode historier, han drar leseren inn i saken fra første setning. Selv når den handler om støv på museum. Han skriver skikkelige thrillere om gamle manuskripter, skulpturer, forskningsprosjekter og andre tørre ting. Han skriver med autoritet, dette er en som kan stoffet sitt, og med sterk tilstedeværelse i teksten. Han observerer, forteller hva han har sett – så levende at ingen tviler på at det er riktig. Morsom er han også, akkurat som Arne Hestenes. Juryen for Arne Hestenes journalistpris hedrer i år en kulturjournalist som vil noe med journalistikken sin. Anders Firing Lunde avslører kritikkverdige forhold i kulturlivet, stiller gode og kritiske spørsmål – og han kjeder aldri leserne sine.»

De siste artiklene av Anders Firing Lunde kan du lese her.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse