Annonse
13:37 - 26. juli 2019

– Vi kunne bare glemme lyden av dyreliv

Lyden av omgivelsene endrer seg i takt med klimaendringene.

Hva sier du? Lydforurensing og klimaendringer gjør det vanskeligere for dyr å kommunisere med hverandre. 
Annonse

– Hvis jeg hadde målt desibelnivået her, ville den nok hatt et ganske høyt utslag. Jeg hører menneskene som snakker rett ved siden av oss, bakgrunnen, whooh. Vannet som sildrer fra fontenen ved siden av oss. Vent litt, vi kan jo bare måle, sier kunstner Jana Winderen fra en kafé i Oslo og tar frem mobilen og trykker seg inn på en app som måler støynivået.

– 82 desibel. 85 desibel er øverste støygrense på et arbeidsområde. 

Lyden, altså. I vinter ble Winderen invitert til Jura-fjellene i Sveits av klokkeprodusenten Audemars Piguet for å lage et bestillingsverk til Art Basel-utstillingen i sommer. Winderen er allerede kjent som kunstneren som gjennom flere tiår har senket såkalte hydrofoner (undervannsmikrofoner) ned under vann for å sjekke helsetilstanden til livet som finnes der – og hvordan det påvirkes av menneskeskapt lyd. 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse