16:43 - 28. juli 2019

Verdens største tegneserieforfatter pensjonerer seg i protest, skriver Aksel Kielland

Verdens største tegneserieforfatter pensjonerer seg i protest, skriver Aksel Kielland.

Konfronterte de store forlagene: Alan Moore er en arbeiderklasseintellektuell av klassisk britisk støpning, og har gjennom hele sin karriere kjempet mot den amerikanske tegneseriebransjens praksis med å behandle forfattere og tegnere som innleid arbeidskraft. Foto: Kevin Nixon / SFX Magazine / Getty Images

Forrige uke pensjonerte Alan Moore seg fra tegneseriebransjen. Moore er den engelskspråklige verdens uten sammenligning mest kritikerroste og innflytelsesrike tegneserieforfatter. Med arbeider som V for Vendetta, Swamp Thing, Watchmen, From Hell og Providence har han siden tidlig 1980-tall utfordret oppfatningene om hva mainstream-tegneserier skal og bør være. I vestlige tegneserier finnes det et tydelig før og etter Alan Moore på samme måte som det i filmens verden finnes et før og etter Stanley Kubrick.

Avskjeden kom i form av The League of Extraordinary Gentlemen: The Tempest #6, det siste nummeret av den siste miniserien i en syklus av stadig mer referansetunge og ugjennomtrengelige eventyr som Moore og tegneren Kevin O’Neill har arbeidet med siden 1999. Historien slutter med at jordkloden invaderes av figurer og fortellinger fra fiksjonens verden, mens våre helter – en broket forsamling mer og mindre kjente fjes fra film, tv og litteratur – flykter ut i verdensrommet i en rakett formet som en blekksprut. Det er et både bittersøtt, overskuddspreget og demonstrativt lettsindig farvel.

Dagen etter at det siste nummeret av The Tempest ble lagt ut for salg, åpnet San Diego Comic-Con. Comic-Con er den største tegneseriefestivalen i Nord-Amerika, og er i løpet av det siste tiåret blitt Hollywoods viktigste lanseringsplattform for filmer og serier i action-, sci-fi-, fantasy- og superheltsjangeren. Den største kunngjøringen som fant sted under årets messe, var da også Marvel Studios’ presentasjon av de til sammen ti kinofilmene og tv-seriene selskapet har planer om å lansere i løpet av 2020 og 2021. Marvels filmatiske superheltunivers er tidenes mest innbringende filmfranchise, og det er liten grunn til å tro at populariteten vil avta når filmene fra og med neste år suppleres med serier laget for moderselskapet Disneys nye strømmetjeneste Disney+.

Annonse