01:33 - 19. juli 2019

Veien er målet

Med ørsmå mobile hjem og store lovendringer vil Norske Mikrohus AS gjøre det greit å bo enkelt og bærekraftig.

Lovverkets kuriosa: Mikrohusene er ikke permanente bygninger, og derfor unndratt plan- og bygningsloven. «Husene kan kjøpes og parkeres i egen eller andres hage uten at kommunen eller naboene behøver å få så mye som en e-post, som en vanlig campingvogn».

– Og så begynte han å snakke om høringer og sånn. Jeg hadde kanskje ikke ventet at jeg skulle gå ut av departementet med en signert lovtekst i hånda. Men da skjønte jeg at dette ikke kom til å skje i år.

David Reiss-Andersen knegger og slår ut med hendene. Vi sitter på kontoret hans på Vollebekk Fabrikker rett nord for Økern i Oslo. Området er et ikke-sted under full utvikling av Obos og Aspelin Ramm, og med sine fargerike veggmalerier og hauger av brukte klær til omsying, er bygningen selve sinnbildet på en hub for grønne oppstartsbedrifter.

Her finner vi også Norske Mikrohus AS, der gründer Reiss-Andersen akkurat er tilbake fra et møte med statssekretær Thorleif Fluer Vikre i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Temaet var mikrohus på hjul med vekt under 3,5 tonn, noe som i prinsippet vil si en campingvogn. Og Reiss-Andersens agenda var ganske enkelt få endret lovverket. Ikke bare caravan-reglene, men også lover for veier, plan og bygg. Og helst i en fei.

Annonse