15:36 - 14. juli 2019

Skam har et ufortjent dårlig rykte, skriver Aksel Kielland

Skam har et ufortjent dårlig rykte, skriver Aksel Kielland.

Men så billig da: Fra et Amazon-varehus i Tyskland. «Jeg har litt dårlig samvittighet, men jeg skulle ønske jeg hadde mer», skriver Aksel Kielland etter å å ha kjøpt en bok av Jeff Bezos.  Foto: Sean Gallup / Getty Images

Forrige uke gjorde jeg noe jeg ikke har gjort på lenge: Jeg kjøpte en ny bok fra Amazon. Av hensyn til bokbransjen og bokhandlerstanden har jeg de siste årene unnlatt å støtte opp om selskapets metodiske monopolisering av den globale detaljhandelen, men jeg er ikke blant de mest prinsippfaste boikotterne. Jeg benytter meg fortsatt fra tid til annen av bruktmarkedet deres (ut fra en tanke om at brorparten av pengene går til uavhengige forhandlere), og jeg kjøper print-on-demand-utgivelser derfra når det er eneste mulighet til å skaffe en gitt bok.

Forrige helg falt jeg imidlertid for fristelsen om å kjøpe en splitter ny Marcel Dzama-bok fra Amazon.co.uk, utelukkende fordi den kostet under halvparten av hva den gjorde hos mer etisk og kulturelt bærekraftige forhandlere. Under halvparten. Den var med andre ord såpass billig at det rett og slett ville være dumt å la være. Og slik er det verden går under – ikke med et brak, men med en stri strøm av uimotståelige tilbud som dag for dag og dollar for dollar legger stadig mer makt i hendene på Jeff Bezos, og reduserer vestlige bysentrum til åndsforlatte klynger av eiendomsmeglerkontorer og utesteder med innendørs sandvolleyballbaner. Jeg har litt dårlig samvittighet, men jeg skulle ønske jeg hadde mer. Jeg skulle ønske det å handle hos Amazon var såpass skambelagt at det ikke engang fremsto som et reelt alternativ.

Annonse