09:34 - 16. juli 2019

Rave og bomull

Manchester City: Her via Factory, Mondrian og fire internasjonale superstjerner. Pressefoto: Puma

I 1860 var Manchester –  «Cottonopolis» – sentrum for bomullsindustrien.

I 1990 var Manchester – «Madchester» – sentrum for ravekulturen og acid house. Stikkord: Ibiza-tematikk, ecstasy, plateselskapet Factory Records og klubben La Hacienda.

I 2019 er Manchester sentrum for britisk fotball. De har to klubber helt i toppen. De siste årenes mest suksessfulle av de to, Manchester City, har som vane er foran hver sesong fått nye fotballdrakter. Årets utgave skal «hedre byens arv».

Med sine bortedrakter og treningsdrakter bruker klubben, som i all hovedsak er eid av en sjeik fra Emiratene, ikonografi og mønster inspirert av La Hacienda. Svarte og gule stripedetaljer som på pressebildene blir satt mot et mondriansk bakteppe – en referanse til et New Order-plateomslag. Draktene er for øvrig laget av kunststoff.

Bernard Sumner, vokalist og sjefsfigur i Factory-bandet New Order, som holdt La Hacienda gående, er supporter av Manchester United. Han synes sikkert alt dette er fryktelig morsomt. Men hva vet vel vi. Og det er ikke første gangen Factory Records krysspasser med fotball. Peter Saville, som designet plateomslag for plateselskapet, satte i 2010 sitt merke på Englands hjemmedrakt.

Men man skal kanskje være fornøyd med at popkulturelle bevegelser fra flere tiår tilbake får anerkjennelse i et globalt sportsmarked. Tenk om for eksempel Skeid om et par tiår blir kjøpt opp av en kinesisk investor, kjøper spillere fra hele verden som tjener altfor mye og som ikke har spesiell kunnskap om hverken Torshov eller Oslo eller Norge for den sakens skyld, og plutselig skal ha på seg drakter med tegninger av Christopher Nielsen. Ville ikke det vært hyggelig?

Manchester fra den gangen bomullsindustrien dominerte byen. Fra boken «A Century of fine Cotton Spinning, 1790-1913». Illustrasjon: John W. McConnel / CC

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse