Annonse
14:55 - 23. juli 2019

Nye togstasjoner utenfor byene vil være ren idioti, skriver Gaute Brochmann.

Nye togstasjoner utenfor byene vil være ren idioti, skriver Gaute Brochmann.

Endrede planer: Hamar er blant byene som nå har fått kontrabeskjed om ny togstasjon i byen. Illustrasjon: Bane nor
Annonse

Mandag 22. juli publiserte Aftenposten en sak under den intetsigende tittelen «– Vi har ikke penger til alt». Innholdet viste seg imidlertid å være eksplosivt. I mange år har en rekke byer på Østlandet konsentrert planarbeidet sitt rundt nye jernbanestasjoner i sentrum. Nå sier både samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) og jernbanedirektør Kirsti Slotsvik at økonomiske hensyn kan føre til at flere av disse stasjonene må legges utenfor de etablerte bykjernene.

Dette er både sjokkerende og svært bekymringsfullt. Ikke bare for de berørte byene, hvis ordførere uttalte seg i avisen om de negative konsekvensene lokalt. Dette vil være et svik mot hele samfunnet. Ikke bare fordi kortsiktige økonomiske besparelser bevisst vurderes prioritert på tvers av langsiktig samfunnsbygging. Men fordi de aktuelle beslutningstagerne utmerket godt vet at de her vil handle mot bedre vitende.

Da Slotsvik ble konfrontert med at dette er på tvers av tidligere uttalte målsettinger, svarte hun at hun på grunn av ferien «ikke på strak arm» kunne svare for hva som var sagt tidligere. Men jeg kan forsikre om at dette ikke bare er en ny retning, men en komplett U-sving. På Bane nors nettsider, for eksempel, står det følgende under overskriften «Sentrale stasjoner gir mest nytte»:

Annonse