Annonse
00:00 - 26. juli 2019

Minner om borgerskapet

Morten Andenæs har laget en gordisk knute av en utstilling.

Jævlig bra gjort: Victorias dirty little secret kan sees på Kunstnernes hus til 4. august. Foto: Morten Andenæs / Kunstnernes Hus
Annonse

Når jeg som anmelder og kunstner forteller hva jeg holder på med, hører jeg ofte et oppgitt: «Nei, kunst, det skjønner jeg meg ikke på». Som regel har jeg da begynt å svare: «Er det så mye å forstå, da?» Begge utsagnene passer godt på Morten Andenæs’ utstilling i en av overlyssalene på Kunstnernes Hus. De passer fordi han lager fotografier, eller snarere bilder, som fungerer på den måten at du ikke helt skjønner hvorfor de griper deg. De er enkle i motivene, og formatene varierer fra det helt små til det helt store.

Det første er et enormt kvinneportrett (Maria), som ser moderlig ned på deg, med et blikk du garantert har møtt før. Det er som hun sier: «men lille venn …!». Deretter kommer en håndavstøpning i det jeg antar er voks på en svart-hvitt-rutete bakgrunn (My mothers’s left hand), så en sjimpanse eller ape i et tre (Monkey-like) med bortgjemt ansikt som ser ut til å ha smeltet i ett med stammen.

Flakkende mellom disse tre første bildene blir jeg stående og klø meg i hodet; hva er det jeg egentlig ser på? Jeg skvetter til når jeg ser tilbake til døren jeg kom fra og møter tittelen på utstillingen en gang til: I remind me of you. Nettopp, slik var det ja.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse