Annonse
08:49 - 26. juli 2019

Leter etter lyden av Notre-Dame

Akustikere bretter opp ermene og spisser ørene når Notre-Dame skal bygges opp igjen.

Annonse

Flere kunne puste lettet ut i slutten av mai, da franske myndigheter fortalte at Notre-Dame-katedralen i Paris skal bygges opp igjen «nøyaktig slik den var» før brannen 15. april. Solcellepanel, glasstak og andre forslag «i tiden», ble lagt i en skuff. Notre-Dame skal heller se ut som seg selv: en bygning som er blitt utviklet over mer enn 850 år.

Men å bygge katedralen akkurat slik den var før april, er hverken en mindre kostbar eller mindre omfattende jobb. «Å tro at man kan restaurere Notre-Dame på noen år, når det har tatt flere århundrer å bygge den slik den står nå, er intet mindre enn en misforståelse av minnesmerket», skrev kunstmagasinet La Tribune de l’Art da planene ble offentliggjort.

Ikke få yrkesgrupper setter nå hodene sammen for å utarbeide en detaljert plan for rekonstruksjonen av bygget – ikke minst for å finne frem til fagfolk innen utrydningstruede håndverk fra forskjellige steder i Frankrike. Et team fra ulike forskningsfelt samler seg for å utarbeide en plan for hvordan de kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame – som akkurat nå er konsentrert om å stabilisere bygningen. En av dem er akustiker Brian FG Katz. Mens noen bekymrer seg for steinhvelv og trebjelker, er han opptatt av gjenstander av en litt mindre håndfast karakter. 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse