00:00 - 05. juli 2019

Klimaskryter for kommunen

Hva gjør egentlig en 17 år gammel Youtube-påvirker som Oslo kommune er villig til å bla opp to gjennomsnittlige årslønner for?

Kommuneansatt: Oslo er i år europeisk miljøhovedstad, og i den forbindelse har kommunen betalt fire unge påvirkere, deriblant Herman Dahl (bildet), for å lage Youtube-filmer og Instagram-innlegg om klimasaken.

I likhet med 17-åringer flest, leser ikke Herman Dahl papiraviser. Han får nyhetene sine fra en app som gir en visuell oversikt over dagens toppsaker. I begynnelsen av denne uken åpnet han appen og så sitt eget ansikt smile mot ham.

Det var Nettavisen som først skrev at Oslo kommune har brukt nær en million kroner på å kjøpe klimaomtale av fire norske påvirkere, i form av Youtube-filmer og Instagram-innlegg. «Mesteparten av pengene, rundt 800 000 kroner, går til youtuberen Herman Dahl (17)», skrev NRK. Tenåringen selv var ikke intervjuet, og utover disse veldig nåtidige jobbtitlene – youtuber og påvirker – var det vanskelig å forstå hva han faktisk ble betalt for.

– Jeg regner med at du får dette spørsmålet stadig vekk: Hva gjør egentlig en Youtube-påvirker?

Annonse