13:54 - 11. juli 2019

Kassehatet i nord

Et maktkritisk kunststunt ble både anklaget for og utsatt for hærverk.

Kontroversielt: I anledning utstillingen «Like Betzy» satte Nordnorsk kunstmuseum opp to trekasser rundt statuer av General Fleischer og Roald Amundsen. Responsen har ikke akkurat vært positiv.  Foto: Nordnorsk Kunstmuseum

Mannen gikk til angrep på trekassen med et hjulkryss. De siste dagene hadde den omringet nedre del av statuen til general Carl Fleischer. Statuen står i Harstad sentrum, og ble avduket av kong Haakon i 1950. Under ett minutt etter første slag, lå trekassen på bakken.

– Jeg hadde vært overrasket hvis det ikke kom noen reaksjoner i det hele tatt, men på akkurat det nivået – en så aggressiv, voldelig reaksjon – det var nok mer enn det jeg hadde forestilt meg, sier Jérémie McGowan, direktør for Nordnorsk kunstmuseum.

Museets hovedsatsing for 2019 er utstillingen «Like Betzy», som kretser rundt livet og kunsten til marinemaleren Betzy Akersloot-Berg (1850-1922). Når Betzy sto ute i vind og vær og malte, brukte hun en trekasse som mobilt atelier.

Annonse